11 Ocak 2013 Cuma


Eğer siz de elinizdeki paranın geldiği gibi gittiğini düşünüyorsanız ve para biriktirememekten şikayetçiyseniz hemen uygulamaya alabileceğiniz bu ipuçlarını değerlendirebilirsiniz.


Tüketimlerinizi kısın: Deneyimsel Öğreti der ki her hamle iki hamledir. Yani insan örneğin yaşamındaki bir yanlışı bıraktığında iyi olan birini de kazanmış olur. Tüketimlerinizi kısıyor olmanız bütçenizde birikim yapabileceğiniz bir paranın açığa çıkmasına yardımcı olur. Zaman içerisinde alışkanlık haline getirdiğimiz kimi tüketim kalemlerimiz vardır. Sanki zorunluymuş gibidir. Neye ne harcadığınızı gözden geçirin. Evinizdeki elektrikten, su harcamanıza, yol giderlerinize kadar düşünün. Bunu kıssam ne olur kısmasam ne olur diye bakılan harcama kalemlerini azaltmak sonuçta büyük katkılara sebep olur. Hiçbir değişikliği küçümsemeyin.

Üretimlerinizi artırın: Tüketimi azaltmak beraberinde üretimi artırmayı getirir. Bununla birlikte işe üretimlerinizi artırarak da başlayabilirsiniz. Üretim insanın sadece iş yaşamı ile ilgili değildir. Evimiz, çocuklarımız, eşimiz, akrabalarımız, arkadaşlarımız, komşularımızla olan ilişkilerimizi de üretim odaklı hale getirebiliriz. Örneğin evdeki sorumluluklarımızı artırabiliriz. Dışarıdan aldığımız temizlik, yemek yapımı vb. destekler var ise bunları kaldırabilir ya da miktarını azaltabiliriz. Çocuklarımıza dışarıdan bir oyuncak almak yerine evdeki malzemelerle keyif alabilecekleri oyun imkanları oluşturabiliriz. Mesela dışarıdan satın alınan oyun hamurları yerine evimizdeki malzemelerle nasıl yapıldığını öğrenerek oyun hamurumuzu üretebiliriz. Akrabalarımıza almayı planladığımız bir doğum günü ya da özel gün hediyesini el emeğimizle üretebiliriz. Ördüğümüz bir atkı dışarıda satılanlardan çok daha değerli olacaktır. Her yere araba ile gitmek yerine bazılarına yürüyebiliriz. Spor salonlarında vakit geçirmeyi planlamak yerine evimizde kendi işlerimizin sorumluluğun almayı deneyebiliriz.

Satın alma kararlarınızı verirken: Bazılarımız alışverişe çıktığında aklında olmayan pek çok şeyle eve dönüyor olabilir. Belki de dolaplarımızda giymediğimiz kıyafetler, bozulan yiyecekler vardır. Deneyimsel Öğreti der ki, duygularımız arttıkça bilincimiz daralır. Dolayısı ile yanlış kararlar alabiliriz. Doğru satın alma için kararlarımızı mağazalarda değil, dışarıda almalıyız. Peki bu nasıl mümkündür. Alışveriş listesini evinizde oluşturun. Liste harici ürün ve miktarda alışveriş yapmayacağınızın sözünü kendinize verin. Ya da bir kıyafet almak istiyorsanız denemenizi yapın, araştırın ama alacağınız şeye evinizde karar verin. Başlangıçta alışkanlığı olmayanlar için zor gelebilecek olsa da bir süre sonra kolaylaşacaktır.

Harcamalarınızı nakit yapın: Kredi kartı kullanımının çok yaygın olduğu bir dönemdeyiz. Sanki çok büyük bir avantajmış gibi hissettiren kart kullanımı aslında harcamalarımızı belirsizleştirerek yönetimimizi zorlaştırıyor. Artık paraya dokunmuyoruz bile. Bir harcama yaptığımızda da sanki hiçbir şey eksilmiyor gibi hissediyoruz. Aynı kartı nihayetinde cüzdanımıza koyabiliyoruz. Harcamalarınızı nakit yapmak, paraya dokunmak, verdiğiniz miktarın farkında olmak harcamalarınızı otomatik olarak düzenlemenize yardımcı olacaktır.

Az ve düzenli biriktirin: Hiçbir birikimi azımsamayın. Para biriktirmek için maaşımızın yarısını koymak zorunda da değiliz. Her ay düzenli olarak para biriktirme alışkanlığı edinin. Düzenli olarak kenara koyacağınız 20 lira, bir süre sonra önemli bir mebla haline gelir. Oysa belki de pek çoğumuz bunu azımsarız ama sonuca baktığımızda hep daha yüksek rakamları ayırabilme hayalleri içinde elimizde hiçbir birikim olmadan yaşarız. İş aza kibirlenmemekte.

Biriken parayı saymayın: Birikiminiz ne olursa olsun onu saymayın, sürekli hesaplar yapmayın. Gündeminizden ne kadar çıkarabilirseniz paranızın da o kadar bereketlendiğini göreceksiniz.

Veren el olun: Gelirimiz ya da harcamalarımız ne kadar az veya fazla olursa olsun, insanın elindekini ihtiyaç sahibi ile paylaşması bereketin en önemli sırrıdır. Azken vermeyi bilmeyen çokken de veremez der Deneyimsel Öğreti. İmkanlarımız doğrultusunda evimize giren paranın bir miktarını paylaşmak hem huzurumuzu hem de bereketimizi artıracaktır.
donusumkonagi.net
Haber: Deneyimsel Tasarım Öğretisi
Yazan: Selin Alemdar - DTÖ Designer


0 yorum:

Yorum Gönder